Co Polacy kupują na grilla?
Niedługo zacznie się sezon na grillowanie. Polacy mają swoje ulubione produkty, które co roku znikają bardzo szybko ze sklepowych półek i lodówek.
Wielu Polaków z niecierpliwością oczekuje sezonu grillowego. Jest to czas, kiedy chętnie spędzamy czas z rodziną lub ze znajomymi na świeżym powietrzu. Już w kwietniu zaczynamy wyciągać grill, jednakże najwięcej spotkań urządzamy między majem a sierpniem. Każdy gospodarz, a czasem nawet i goście, chce pochwalić się najlepszymi potrawami.
Najczęściej na grilla kupujemy mięso, a wśród niego króluje karkówka. Dużą popularnością cieszy się również boczek, polędwiczki i żeberka. Na grillu pojawia się równie często drób: pierś kurczaka, skrzydełka oraz udka. Mimo iż na wiosenno-letnich biesiadach króluje mięso, Polakom nie są obce wegetariańska alternatywa. Coraz częściej na grillu możemy zaobserwować ryby, warzywa, a nawet owoce.
Wielu Polaków deklaruje, że woli samodzielnie przygotować potrawy na grilla, jednakże nie zawsze na to mają czas. Sieci sklepów jak na przykład Biedronka czy Lidl prześcigają się w gotowych produktach. Paczkowane mięso jest już w marynacie i nie wymaga dodatkowej obróbki. Wielu konsumentów decyduje się na takie produkty, by zaoszczędzić tak swój czas.
2019
Inga Więch
1209