Blog - Najnowsze informacje o promocjach


Czy weganie mogą pić wino?

Czy weganie mogą pić wino?

Coraz więcej osób deklaruje się jako wegetarianie lub weganie. Są to nawyki żywieniowe oraz styl życia, który może również wpłynąć na wybór wina.

Wegetarianizm i weganizm jest coraz bardziej powszechny. Osoby te oprócz nawyków żywieniowych prowadzą styl życia, w którym na pierwszym miejscu stawiają dobro zwierząt. Niektóre produkty, które wydają się w 100% wegańskie tak naprawdę, podczas produkcji, mogą wykorzystywać składniki pochodzenia zwierzęcego.

Każdy wie, że wino jest wytwarzane z winogron więc jest produktem typowo roślinnym. Jednakże jeśli przyjrzymy się procesie produkcji, może się okazać, że nasz ulubiony trunek powstał przy użyciu składników pochodzenia zwierzęcego. Pod koniec wytwarzania wina, napój poddawany jest winifikacji czyli klaryfikacji i filtracji. Podczas tego procesu producenci często sięgają po składniki pochodzenia zwierzęcego: żelatynę, białka jaj kurzych, białko z mleka czy chitynę.

Ostateczny produkt nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego ale dla sporej części wegan jest to fakt, który wyklucza produkt z ich diety. Na szczęście na polskim rynku można znaleźć wina, które są przyjazne dla wegan. Trunki te są oznaczone symbolem "V". Fundacja Viva znaczy tak każdy produkt, który w swoim składzie nie zawiera składników odzwierzęcych, nie jest testowany na zwierzętach i nie zawiera oleju palmowego.  

Więcej wpisów z bloga

Niesamowita akcja w Rossmannie już 16 czerwca
Poradnik
16.06
2021
1209

Niesamowita akcja w Rossmannie już 16 czerwca

Już 16 czerwca w Rossmannie ruszy niesamowita akcja Fiesta.

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!
Poradnik
07.07
2020
1209

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!

Pobierz darmową aplikację Ding i ciesz się promocjami w Twoim telefonie!

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Zobacz wszystkie