Blog - Najnowsze informacje o promocjach


08.02
2018
1209

4 proste rady jak zrobić grzane wino

4 proste rady jak zrobić grzane wino

Świetnym sposobem na spędzenie zimowych wieczorów w gronie przyjaciół lub w towarzystwie dobrej książki czy filmu jest grzane wino domowej roboty. Dobrze przyrządzone cieszy kubki smakowe i poprawia nastrój. Dostępnych jest wiele przepisów, które wykorzystują przeróżne składniki. Wyciągnęliśmy więc z nich to, co najlepsze i stworzyliśmy krótki poradnik dotyczący tego, czym należy się kierować podczas przygotowywania idealnego grzańca.

 

Jakie wino wybrać?

Wiele jest opinii na temat wyboru odpowiedniego trunku do grzańca. Jedni doradzają wino półsłodkie, uzasadniając to obecnością przyjemnej słodyczy, inni natomiast optują za wytrawnym, ze względu na to, że wspomniana słodycz i tak pojawi się dzięki przyprawom oraz licznym dodatkom. To oczywiście zależy od gustu, ale faktem jest, że nie należy z tym przesadzać, wino półwytrawne do grzańca nada się świetnie i może stanowić doskonały kompromis. Nie ma także potrzeby wydawania dużych kwot na zakupy. Wyższa cena wcale nie będzie tu wyznacznikiem ostatecznego efektu. Doskonale sprawdzą się wina do 20 zł za butelkę. Droższe trunki lepiej zarezerwować sobie na inne okazje i rozkoszować się pełnią ich smaku bez żadnych dodatków. Lepiej również wybierać wina z mniejszą zawartością alkoholu.

 

Grzaniec z owocami - połączenie idealne

Choć pojawiają się różne zdania odnośnie tego, co dodać do grzanego wina, uważamy, że nie obędzie się bez soczystych pomarańczy. Dodadzą one niesamowitego smaku oraz aromatu, a także wpłyną na słodycz przygotowywanego trunku. Doskonałym dodatkiem będą również plasterki cytryny. Dzięki nim całość nabierze wyjątkowego, świeżego charakteru. Należy jednak bezwzględnie pamiętać o dokładnym umyciu i wyszorowaniu cytrusów przed pokrojeniem oraz wrzuceniem do wywaru, żeby mieć pewność, że pozbędziemy się z nich wszelkich niepożądanych substancji.

 

Jakie przyprawy do grzanego wina?

Trudno wyobrazić sobie grzańca bez przypraw korzennych. Goździki, imbir, cynamon - to idealne dodatki stanowiące podstawę do osiągnięcia doskonałych efektów. Choć wspomniane przyprawy dostępne są w wersji zmielonej, rekomendujemy użycie ich w świeżej formie, co nada wyrafinowanego smaku, ale również sprawi, że trunek będzie bardziej klarowny. Niezbędnym dodatkiem jest również miód. Wprowadzi on szlachetną słodycz oraz głębię smaku. Można też zastąpić go cukrem trzcinowym, który sprawdzi się niemal równie dobrze.

 

Jak podgrzać grzańca? Uważaj na temperaturę!

Kiedy mamy już wszystkie składniki, reszta jest tylko formalnością. Należy wlać odpowiednią ilość wina, dodać owoce oraz przyprawy do smaku. Następnie pozostaje podgrzać całość na średnim ogniu, pamiętając, żeby nie zagotować wywaru. Dzięki temu efekty będą najlepsze - wino zachowa doskonały smak i nie straci nic ze swoich właściwości.

 

Domowe grzane wino będzie idealnym uzupełnieniem każdego zimowego wieczoru. Jeżeli chcesz poprawić sobie nastrój i przenieść się w świat niesamowitych doznań smakowych, skorzystaj z naszych rad. Gwarantujemy, że w efekcie smutek zniknie z każdej twarzy, a zima stanie się okazją do przyjemnych chwil w najlepszym towarzystwie.

Kategorie: Poradnik
Tagi: wino, kolacja, grzane wino, alkohol, grzaniec

Obserwuj nas

Więcej wpisów z bloga

Kiedy nie zrobisz zakupów?  Aż 37 niehandlowych niedziel! [KALENDARZ DO POBRANIA]
Poradnik
14.01
2019
1209

Kiedy nie zrobisz zakupów? Aż 37 niehandlowych niedziel! [KALENDARZ DO POBRANIA]

W 2018 roku weszła w życie ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele. Zakaz ten wywołuje wiele kontrowersji po dziś dzień. W 2019 roku sklepy będą zamknięte jeszcze częściej…

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!
Poradnik
07.07
2020
1209

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!

Pobierz darmową aplikację Ding i ciesz się promocjami w Twoim telefonie!

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Zobacz wszystkie