Blog - Najnowsze informacje o promocjach


02.10
2017
1209

Pestka z awokado - ją też możesz jeść!

Pestka z awokado - ją też możesz jeść!

Awokado uznawane jest przez wielu ekspertów, dietetyków i lekarzy za owoc doskonały. Zawiera ono mnóstwo witamin i cenne dla funkcjonowania serca tłuszcze jednonienasycone a także omega3.

Awokado możemy spożywać na różnorakie sposoby: od pasty na kanapkę, po sosy aż do zapiekanego awokado z dodatkami np. jajkiem. Wiele osób nie wie jednak, że pestka awokado również zawiera wiele cennych składników odżywczych.  Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii przebadali zalety jedzenia pestki awokado, poniżej prezentujemy wnioski z badań:

Dla urody

Pestka z awokado świetne działa na wygląd naszej skóry. Zawarte w niej przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu zmarszczek, natomiast witaminy A i E wzmacniają włosy i paznokcie.

Wspomaganie odchudzania

Zawarte w pestce awokado przeciwutleniacze i błonnik doraźnie przyspieszają proces odchudzania. Błonnik to przyjaciel osób odchudzających się a pestka zawiera go najwięcej.

Działanie układu pokarmowego

Zawarty w pestce błonnik pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jeśli uda nam się włączyć pestkę do swojego menu, z pewnością przykre dolegliwości trawienne staną się przeszłością!

Jak spożywać pestkę awokado?

Awokado kroimy na pół i rozdzielamy. Wbijamy nóż w pestkę i wyjmujemy ją. Pestkę myjemy, osuszamy w przewiewnym miejscu. Wkładamy ją do piekarnika ustawionego na 120 stopni na 120 minut. Po ‘’upieczeniu’’ zdejmujemy z pestki skorupkę, kroimy i blendujemy do miałkości. Powstały proszek z pestki możemy używać do owocowych i warzywnych koktajli, sałatek i wszelkiego rodzaju dań.

Więcej wpisów z bloga

Nowe funkcje przy zakupach na Allegro!
Poradnik
22.03
2019
1209

Nowe funkcje przy zakupach na Allegro!

Sprawdź jakie zmiany nastąpią w Allegro w 2019

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Czytnik Kindle za około 310 zł!
Poradnik

Zobacz wszystkie