Piekarnik dual cook - wady i zalety
Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stały się piekarniki z funkcją Dual Cook. Przezorni konsumenci przed dokonaniem zakupu pragną na ogół rozważyć wszelkie plusy i minusy tego rodzaju rozwiązania, dlatego poniżej przedstawiamy kilka informacji o wadach i zaletach piekarników z funkcją podwójnego pieczenia.
Czym jest Dual Cook?
Na początek kilka informacji o systemie Dual Cook, który wprowadzić małą rewolucję w świecie dotychczasowych piekarników. Technologia Dual Cook zwana również Twin Convection w olbrzymim skrócie polega na podziale jednego rejonu roboczego na dwa niezależne od siebie na wybranej wysokości. Każdy z obszarów posiada własny wiatrak i własną grzałkę. Dzięki temu w jednym piekarniku możemy w tym samym czasie upiec dwie odrębne potrawy w różnych temperaturach i z wykorzystaniem innego systemu pieczenia. Dodatkowo, najnowsze z piekarników z funkcją Dual Cook wyposażone są w możliwość pieczenia na parze, co sprzyja nabywaniu zdrowych nawyków i zachowań żywieniowych.
Wady i zalety
Podsumowując zebrane informacje, wyodrębnić można kilka zalet i o wiele mniej wad tego nowego rozwiązania kulinarnego. Do podstawowych zalet tego rozwiązania należy bezsprzecznie oszczędność czasu i pieniędzy. Wykorzystanie całej przestrzeni piekarnika w danym czasie w zależności od potrzeb przekłada się na energooszczędność i krótszy czas pracy w kuchni. Oprócz tego sposób użytkowania piekarnika uznawany jest za wyjątkowo bezpieczny. Konsumenci doceniają również oryginalny wygląd piekarnika. Do ewidentnych wad piekarników z funkcją Dual Cook należy natomiast fakt, że zakres pracy urządzenia rozpoczyna się dopiero od 170 stopni Celsjusza, zatem nie ma możliwości ustawienia temperatury niższej. Ponadto, piekarniki tego rodzaju przeznaczone są wyłącznie pod zabudowę i nie spotkamy egzemplarza w wersji wolno stojącej.
20171209