Smaczny tort lodowy, czyli idealny pomysł na letni deser
Domowy tort lodowy to z pewnością znacznie zdrowsza i smaczniejsza wersja tego, co możemy dostać dzisiaj w cukierniach. Jeśli zależy nam więc na podaniu najbliższym czegoś wartościowego, co wywoła uśmiech na ich twarzy, to z całą pewnością warto poeksperymentować w kuchni. Jako, że lato cały czas trwa, to mamy do dyspozycji dary natury w postaci dojrzałych i świeżych owoców.
Tort lodowy - sposób na świętowanie latem
Do przygotowania tortu lodowego z owocami leśnymi i makiem potrzebować będziemy cukru pudru, pół kilograma borówek amerykańskich, trzech łyżek maku, pół tabliczki czekolady gorzkiej, pojemnik śmietany i jogurt.
Wykonanie: część śmietany należy ubić z cukrem, następnie dodać mak i jogurt. Całość należy przełożyć do tortownicy i włożyć do zamrażarki na kwadrans, po czym dodać resztę śmietany wymieszanej z borówkami. Na koniec zostawiamy tort lodowy w lodówce.
Na koniec pozostaje nam przyozdobić tort za pomocą czekoladowej polewy. W związku z tym należy rozpuścić kawałki czekolady w ciepłej śmietanie. Najlepiej dekorować tort polewą tuż przed podaniem.
Lody w postaci tortu
Składniki: opakowanie lodów waniliowych, opakowanie herbatników, czekolada, kilka biszkoptów, garść rodzynek.
Wykonanie: wyjęte wcześniej z zamrażarki lody wkładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i spożywczą, po czym dobrze uciskamy. Na wierzch kładziemy posiekaną drobno czekoladę i pokruszone herbatniki, po czym znowu nakładamy warstwę lodów. Wierzch dekorujemy biszkoptami i rodzynkami. Na górę tortu kładziemy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki, a godzinę przed podaniem przekładamy do lodówki.
20171209