Płyta gazowa czy indukcyjna - jaką wybrać?
Płyta gazowa vs. płyta indukcyjna
W przypadku płyt gazowych ciepło pozyskiwane jest w wyniku spalania gazu, a płyty indukcyjne są w stanie wytworzyć ciepło dzięki zjawisku indukcji elektromagnetycznej. Druga opcja jest znacznie bezpieczniejsza dla użytkowników, gdyż ciepło wytwarzane jest na dnie naczynia, a nie bezpośrednio na płycie. Płytę indukcyjną jest też znacznie łatwej utrzymać w czystości, gdyż wystarczy przetrzeć ją wilgotną szmatką. Z kolei gazowe palniki wymagają regularnego czyszczenia, aby nie doszło do ich zapchania się.
Warto też wiedzieć o tym, że na płycie indukcyjnej nie można stawiać wszystkich naczyń. Wymagane są tutaj modele o cienkim dnie, które zostały wykonane z metalu ferromagnetycznego. Niestety tego rodzaju naczynia nie należą do tanich. Zaletą płyt indukcyjnych jest to, że znacznie skracają czas gotowania. Ich użytkowanie również jest tańsze. Jest to rozwiązanie nowocześniejsze i bezpieczniejsze, ale na start przyjdzie nam więcej zapłacić. Niezależnie od tego na które rozwiązanie się zdecydujemy, należy kierować się swoimi indywidualnymi potrzebami, oczekiwaniami i możliwościami finansowymi.
20171209