Rozdrabniacz uniwersalny - jaki wybrać?
Czym dokładnie jest rozdrabniacz?
Jest to dość uniwersalne urządzenie kuchenne, które ma za zadanie poradzić sobie z rozdrobnieniem produktów żywnościowych. Pomoże w krojeniu w kostkę warzyw, starciu na miazgę owoców, poszatkowaniu produktów czy zmieleniu np. orzechów do ciasta. Rozdrabniacz jest nie tylko wielofunkcyjny i bardzo wszechstronny, ale jednocześnie bardzo trwały i odporny. Świetnie sprawdzi się przy większości czynności, jakie wykonywane są w kuchni w trakcie gotowania.
Na co trzeba zwrócić uwagę wybierając rozdrabniacz?
Aby wybrać najlepszy dla siebie model należy zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych elementów:
- jakość noży - nóż tnący powinien być wykonany ze stali nierdzewnej i najlepiej, aby był naostrzony diamentem, wówczas możemy mieć pewność, że nigdy się nie stępi.
- pojemność - najwygodniej będzie, jeśli wybierzemy rozdrabniacz o pojemności nie mniejszej niż 2 litry,
- obudowa - trzeba zwrócić szczególną uwagę na obudowę, która musi być solidna, wytrzymała i odporna. Całe urządzenie powinno być stosunkowo ciężkie, ponieważ lekkie rozdrabniacze mają dużo elementów plastikowych, które szybko ulegają uszkodzeniu.
20171209