Sushi w domu - jak zacząć?
Jednak - co warte podkreślenia - sushi nie należy do dań najtańszych i jednorazowe spróbowanie tego przysmaku to wydatek około 100 - 200 złotych. Dlatego warto sięgnąć po pewną alternatywę i przygotować samodzielnie domowe sushi, które z pewnością zachwyci domowników i gości. Jak się do tego zabrać? Oto kilka wskazówek.
Niezbędne produkty
W celu przygotowania domowego sushi należy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów i narzędzi, bez których przyrządzenie tej wyjątkowej potrawy będzie nierealne. Co należy kupić? Przede wszystkim specjalny ryż do sushi, nori (sprasowane algi), ocet ryżowy, sos sojowy, wasabi (zielony chrzan), przyprawy (cukier, sól, imbir) i oczywiście odpowiednią rybę (w tym przypadku najlepiej sprawdzi się świeży łosoś). Jako dodatki można użyć ogórka (świeżego lub marynowanego), pasty z awokado, papryki, mango lub sera feta. Nie wolno też zapominać o niezbędnych akcesoriach, takich jak ostry nóż, mata bambusowa i pałeczki. Dopiero wtedy można przystąpić do przygotowywania potrawy.
Jak przygotować sushi
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu domowego sushi jest ugotowanie i wystudzenie ryżu, do którego należy dodać przygotowany wcześniej sos (sporządzany z octu ryżowego, cukru i soli). Tak przygotowaną bazę należy umieścić na nori (rozłożonej na bambusowej macie), a następnie dodać wasabi, rybę i wybrane przez siebie dodatki. Kolejnym krokiem jest zawijanie potrawy w rulon - w tym celu należy użyć maty bambusowej. Pierwsze próby mogą być nieudane, ale nie należy się tym przejmować, gdyż to praktyka czyni mistrza. Zrolowaną potrawę należy pokroić na tak zwane maki, które - zgodnie z japońską tradycją - warto spożywać specjalnymi pałeczkami.
Przygotowanie domowego sushi nie jest czynnością najprostszą i na pewno wymaga pewnej wprawy. Jednak warto poświęcić temu nieco czasu i zachwycić domowników oraz gości niebanalną i egzotyczną potrawą.
20171209