Blog - Najnowsze informacje o promocjach


01.04
2015
1209

Żywność tradycyjna

Żywność tradycyjna

Popularność określeń takich ja „domowy”, „tradycyjny”,, czy „naturalny” zamieszczanych na opakowaniach produktów spożywczych cieszy się niemałą popularnością. Czy jednak są rzeczywistym odzwierciedleniem tego, co oferują nam producenci w tych ładnych i kolorowych opakowaniach? Rzeczywistość okazuje się być brutalna. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na etykiety, a dlaczego?

Inspekcja Handlowa podczas ostatniej kontroli wykazała, że co trzecia partia przebadanej żywności była niewłaściwie oznakowana. Rażące były nadużycia w stosowaniu na etykietach określeń typu „wiejski”, „domowy” czy „tradycyjny”, produktów nie kwalifikujących się na takie oznakowanie. Ta łatwa i popularna metoda wyróżnienia swoich towarów zgubiła producentów, którzy zapomnieli o przestrzeganiu prawa konsumentów do rzetelnej informacji.

Eksperci podjęli się zdefiniowania ww. pojęć. Jak twierdzi Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, żywność »domowa« czy »wiejska« musi być produkowana w sposób prosty z łatwo dostępnych i znajdujących się w każdym gospodarstwie domowym produktów. Natomiast pod pojęciem produkt „tradycyjny” kryją się procesy powstawania metodami funkcjonującymi na rynku przez co najmniej 30 lat. Odnosząc się do pojęcia żywności „naturalnej” okazuje się, że możemy tak nazywać jedynie produkty wytwarzane w nieskomplikowany sposób (np. tłoczenie, suszenie, wędzenie) z naturalnych i nieprzetworzonych składników. Warto przypomnieć, że w przypadku, gdy produkty, które zakupiliśmy, nie spełniają owych wymagań, mamy prawo do reklamacji.

Jedenaście decyzji o wymierzeniu kar pieniężnych (o łącznej wysokości ponad 6 tys. zł) za wprowadzenie do obrotu zafałszowanych produktów lub o niewłaściwej jakości handlowej  świadczy o skali występującego zjawiska. Z pozytywnych wyników przeprowadzonych badań wiemy, że nie wykazano żadnych naruszeń w oznakowaniu produktów jako niezawierających konserwantów, substancji słodzących, dodatków barwiących ani składników GMO.

 

 

Więcej wpisów z bloga

Czy weganie mogą pić wino?
Poradnik
09.04
2019
1209

Czy weganie mogą pić wino?

Coraz więcej osób deklaruje się jako wegetarianie lub weganie. Są to nawyki żywieniowe oraz styl życia, który może również wpłynąć na wybór wina.

Czytaj więcej »
Inga Więch

Inga Więch

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!
Poradnik
07.07
2020
1209

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!

Pobierz darmową aplikację Ding i ciesz się promocjami w Twoim telefonie!

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Zobacz wszystkie