Blog - Najnowsze informacje o promocjach


11.12
2013
1209

Przyprawy świata na święta

Przyprawy świata na święta

Wigilia często kojarzy nam się z konkretnymi zapachami oraz smakami. Wspominamy je po latach, długo po tym, kiedy opuścimy rodzinny dom i założymy własny. Często staramy się odtworzyć zapamiętane kompozycje aromatów w potrawach, które przygotowujemy dla naszych dzieci. W czym tkwi tajemnica apetycznych, świątecznych woni oraz wigilijnych smaków? Są one w dużej mierze zasługą przypraw, jakich nasze mamy i babcie używały do zwieńczenia swoich kulinarnych arcydzieł.

Gdyby nie sproszkowane zioła i przyprawy z różnych stron świata walory smakowe wielu dań nie byłyby tak intensywne, o zapachach nie wspominając. Każda przyprawa oprócz cech dostrzeganych przez zmysły ma także właściwości odżywcze wspomagające nasze zdrowie. Przyprawy dzielimy na ziołowe, warzywne, korzenne i pozostałe. Zaliczają się do nich nie tylko powszechnie znane sól oraz pieprz, lecz także bakalie, orzechy czy ocet balsamiczny. Bakalie w okresie przedświątecznym dostępne są w wielu sklepach. W Biedronce bakalie i orzechy możemy kupić na wagę i zapłacimy za nie 20% taniej. Na suszone morele za 7,99 zł natkniemy się w E.leclerc, tam znajdziemy również przecenione o 10 % śliwki, figi, żurawinę, mak i skórkę pomarańczową.  Przyjrzyjmy się kilku ziołom i przyprawom, które najpewniej wzbogacą naszą wigilijną ucztę.

Zioła i przyprawy

Cynamon - skromne ciasteczka cynamonowe są doskonałą przekąską do mleka, herbaty lub kawy, a ich aromat wypełniający kuchnię wprowadza w rodzinny, przytulny nastrój. Przechowywane w zamkniętym pudełku długo zachowają swoją świeżość i będą cieszyć nas czarem wspomnień po Bożym Narodzeniu. Cynamon otrzymywany jest z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego, który należy do roślin wawrzynowatych pierwotnie występujących we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Gruczołki aromatyczne znajdujące się liściach, korze, drewnie i korzeniach cynamonowca pozwalają wytwarzać z tego drzewa olejki eteryczne. Najczęściej dostaniemy cynamon w postaci sproszkowanej lub jako ruloniki o rdzawej barwie i korzennym, słodkim smaku. Cynamon świetnie komponuje się z pieczonymi jabłkami, szarlotką, grzanym winem, kakao, ale będzie także wspaniałym komponentem dań z gulaszu, baraniny, gotowanych ryb czy szynki. Posypanie deseru z bitą śmietaną szczyptą cynamonu wzbogaci go nie tylko smakowo, ale i wizualnie. Złocista przyprawa to leczniczy surowiec - poprawia trawienie, wzmacnia pamięć, działa bakteriobójczo i dezynfekująco. Mielony cynamon obok ziela angielskiego i papryki za 1,15 zł oferują nam sklepy sieci Aldik.

Goździki – sączenie grzanego wina, w którym pływają suszone goździki i kawałki pomarańczy to jedna z niepowtarzalnych przyjemności zimowych wieczorów. Goździk to nic innego jak wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego powstałe w procesie suszenia i odymiania. Goździk ma intensywne walory smakowe, toteż używamy go w niewielkich ilościach. Piekący smak to zasługa olejku zawartego w pąkach, zaś źródłem charakterystycznego zapachu jest eugenol. Największym producentem goździków określa się Tanzanię, ale duże ilości przybywają do nas z Indonezji, Madagaskaru, Sri Lanki i Kenii. Nieocenione jako przyprawa do konfitur, marynat, kompotów, wpływają korzystnie na układ pokarmowy a nawet przeciwbólowo. Często obok cynamonu stanowią element receptury na stworzenie idealnego piernika (różne rodzaje pierników za nie więcej niż 10 zł kupimy w Selgros). Amatorzy goździków chętnie doprawiają goździkami świąteczny bigos.

Wanilia – roślina przyprawowa, jedna z najchętniej dodawanych do deserów nie tylko w okresie świątecznym, lecz przez cały rok. Jej słodki, nieco mdlący aromat chętnie wykorzystywany jest przy tworzeniu świec, zapachów do szaf, tytoniu i perfum. Do Europy przybyła dzięki hiszpańskim konkwistadorom i dość szybko zdobyła popularność na całym kontynencie. Jej ojczyzna to Ameryka Środkowa i Południowa, gdzie swobodnie rozwija się w lasach tropikalnych. Korzenie wanilii są bardzo słabo rozwinięte, ale bez problemu zapuszcza je w niewymagających warunkach. Najcenniejsza z kulinarnego punktu widzenia część to owoce w torebce nasiennej – zbierane przed dojrzeniem, suszone i preparowane. Obsuszone, brunatne laski wanilii często goszczą w naszych domach jako dodatek do słodkich wypieków. Wytwarzane są z nich aromaty do ciast oraz cukier waniliowy spotykane w przepisach na świąteczne pyszności, dzięki którym z naszych piekarników ulatnia się odurzająca woń. Cukier waniliowy za 0,55 zł kupimy w sieci Aldik, podobnie jak aromaty do ciasta za 1,29 zł. Jeżeli ktoś blisko domu namierzy sklep sieci Społem, może zakupić tam w atrakcyjnej cenie zarówno cukier waniliowy (0,59 zł), jak i tanie bakalie oraz suszone grzyby (4,99 zł za opakowanie).

 

Kminek – chyba nie zdajemy sobie sprawy, o ile uboższe byłyby nasze świąteczne przysmaki bez obecności kminku. Ta przyprawa z rodziny selerowatych towarzyszy wigilijnej kapuście, wspaniale dopełnia zupę grzybową, ziemniaczaną oraz kapuśniak. Na kminek możemy natknąć się w farszu do pasztecików, a nawet dodać go do własnoręcznie pieczonego chleba. Jeżeli smakują nam zapiekane jabłka, powinniśmy obok cynamonu doprawić je właśnie kminkiem. Panowie po wieczorze wigilijnym na pewno z chęcią rozgrzeją się kminkówką, czyli wódką z dodatkiem tej przyprawy. Owa roślina używana już w okresie młodszej epoki kamiennej udoskonali bigos wraz z innymi przyprawami, takimi jak: majeranek (1,05 zł w Groszku), ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i śliwki suszone (2,99 zł w Rast).


Gotowe przyprawy

Ludzie nie byliby sobą, gdyby nie ułatwili sobie kuchennych poczynań. W sklepach bez problemu dostaniemy gotowe mieszanki ziół. Skomponowana przez kucharzy przyprawa do bigosu firmy Kamis dostępna jest chociażby w sieci eLDe (1,69 zł). Podobnie przyprawa do ryb (1,45 w Groszku, 0,95 zł w Topaz), przyprawa do indyka (za 1,59 zł w E.leclerc) i sałatek (także E.leclerc za 1,19 zł), sproszkowana papryka czy przyprawa do piernika (eLDe – 1,59 zł), która wyniesie nasze ciasto na wyżyny sztuki kulinarnej.

 

Więcj o świątecznych potrawach przeczytasz na blogu Promocyjnych:

Polska Wigilia

 

 

Więcej wpisów z bloga

Czy weganie mogą pić wino?
Poradnik
09.04
2019
1209

Czy weganie mogą pić wino?

Coraz więcej osób deklaruje się jako wegetarianie lub weganie. Są to nawyki żywieniowe oraz styl życia, który może również wpłynąć na wybór wina.

Czytaj więcej »
Inga Więch

Inga Więch

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!
Poradnik
07.07
2020
1209

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!

Pobierz darmową aplikację Ding i ciesz się promocjami w Twoim telefonie!

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Zobacz wszystkie