Lody dla ochłody
Wielbiciele owoców z pewnością skuszą się na pyszne sorbety, inni sięgną po tradycyjne lody smakowe – śmietankowe, czekoladowe, cytrynowe… Jest jeszcze inny wariant ,odpowiedni dla wszystkich – deser lodowy, taki jak deser Melba.
Przepis na te lody jest znany od końca XIX wieku, a nazwę zawdzięcza australijskiej śpiewaczce operowej Nellie Melbie. Z powstaniem samego deseru związana jest ciekawa historia. Pewnego dnia mąż Melby postanowił wydać przyjęcie. Odbyło się ono w hotelu, w którym szefem kuchni był utalentowany kucharz Auguste Escoffier. Melba dzień przyjęciem zaprosiła Escoffiera do teatru, gdzie występowała w roli Elzy w operze Wagnera „Lohengrin”. Kucharz w ramach rewanżu przygotował nowy deser przyozdobiony (w nawiązaniu do sztuki Wagnera) wyrzeźbionym z lodu łabędzim ogonem. Autor nazwał go na cześć śpiewaczki – Melba. Deser zyskał uznanie na całym świecie i do dziś jest serwowany w kawiarniach.
Przyrządzenie Melby jest banalnie proste, zamiast iść do kawiarni możemy zrobić ją w domu, wystarczy kupić maliny lub sos malinowy, brzoskwinie, no i oczywiście lody.
Oto oryginalny przepis deseru Melba autorstwa samego Auguste Escoffiera:
6 dojrzałych brzoskwiń
1 litr lodów śmietankowych
Sos malinowy: 250 g malin i 150 cukru pudru
1. Świeże brzoskwinie umyj i sparz. Obierz owoce ze skórki i podziel na połówki, posyp je odrobiną cukru pudru i włóż na chwilę do lodówki. Zmiksuj maliny z cukrem pudrem na gładką masę i również włóż do lodówki
2. Napełnij pucharki kulkami lodów, na wierzchu lodów ułóż połówki schłodzonych brzoskwiń, polej sosem malinowym
3. Upraż płatki migdałowe na patelni, odczekaj aż przestaną być gorące i na koniec posyp nimi deser.
Pyszny deser lodowy gotowy :)
20131209