Blog - Najnowsze informacje o promocjach


12.07
2012
1209

Owocowy zawrót głowy

Owocowy zawrót głowy

Lipiec to już ta pora, kiedy mamy dostęp do młodych ogórków, cukinii, porzeczek, jagód. Świeże, nagrzane słońcem warzywa i owoce są pyszne i wyjątkowo zdrowe.

 To najwyższa pora, by zacząć robić przetwory!

A tych jest masa. Dżemy, konfitury, sałatki, powidła, całe warzywa – do wyboru, do koloru!

Owoce

Ich słodycz i aromat na pewno poprawią nam nastrój deszczowego, listopadowego wieczoru lub w styczniu, gdy za oknem zimno i śnieży. Przetworów owocowych
jest multum: dżem, powidła, konfitury, kompot, marmolada…

 

Powidła są najbardziej absorbujące z nich wszystkich. Tradycyjne, polskie, pachnące latem, dla wielu z nas są pamiątką wakacji na wsi. Prawdziwe powidła przygotowuje się z bardzo dojrzałych śliwek węgierek przez kilka dni.

Będziesz potrzebować:

- 6 kg węgierek zwykłych, jak najsłodszych (możesz je dostać np. w Carrefourze czy Aldi)

Owoce umyj i wypestkuj. Następnie włóż je do dużego garnka o grubym dnie, nalej odrobinę wody, by owoce się nie przypaliły, i duś pod pokrywką, aż sok zacznie wrzeć (ok. 30 minut). Wiele osób najpierw kroi owoce w paski.

Po półgodzinnym gotowaniu zdejmij przykrywkę i smaż powidła przez 3 dni po 3 godziny. Koniecznie mieszaj i pilnuj garnka, żeby się nie przypaliły. Gorące owoce przełóż do czystych, suchych słoików i od razu zakręcaj.

Konfitury są idealne do herbaty lub suchych ciasteczek. Ich zrobienie, jakkolwiek również czasochłonne, nie jest zbyt skomplikowane. Przykładowy przepis podajemy poniżej.

  • 1 kg truskawek
  • ½ kg cukru
  • szklanka wody

Oczyszczone, umyte truskawki przekroić na pół, zasypać cukrem, odstawić. Po kilku godzinach z cukru i wody ugotować syrop, dodać do niego truskawki. Zagotować. Odstawić na noc. Przez 2-3 dni gotować masę owocową przez kilka minut. Gotowe konfitury przelać do słoików, zakręcić i postawić na kilka minut dnem do góry.

 

Oczywiście można ten przepis modyfikować wedle swoich upodobań. Pyszne są konfitury z obranych śliwek, z dodatkiem wanilii i soku z cytryny. Podobnie spirytusowa, słodka konfitura z płatków róży, zielona agrestowa, ze skórki pomarańczowej, słonecznie brzoskwiniowa… Dowolność jest ogromna!

Bardzo atrakcyjnie wyglądające słoiki, w tym ozdobne, możemy dostać na przykład w Ikei czy E.Leclerc. Będą mogły z powodzeniem zastąpić miseczki i salaterki.

Warzywa

Warzywne przetwory również, wbrew pozorom, mają wiele oblicz. To nie tylko ogórki kiszone czy konserwowe, ale także kolorowe sałatki, przeciery, sosy.
Najbardziej treściwym, a przy tym bajecznie prostym przepisem jest… leczo.

  • 2 kg papryki
  • 2 kg cukinii (bez skórki)
  • 2 kg pomidorów
  • 1,7 kg cebuli
  • Sól, pieprz, koncentrat pomidorowy – do smaku

Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy: paprykę w paseczki, cukinię w kostkę (odrzucamy miękkie środki), pomidory dość drobno,
cebulę – jak do sosu.

Cebulę podduszamy w dużym garnku na oleju, solimy. Dodajemy paprykę, dusimy aż do miękkości. Dodajemy cukinię. Gdy ta stanie się szklista, dodajemy cebulę.
Każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec wszystko musimy dobrze wymieszać i dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego – dla smaku i koloru.

Tak przygotowane leczo przelewamy do słoików i pasteryzujemy w dużym garnku przynajmniej pół godziny. Dzięki temu wytrzyma nawet rok w chłodnym miejscu.
Przed podaniem wystarczy je przyprawić ulubionymi przyprawami – najlepiej ziołami prowansalskimi, czosnkiem, pieprzem – i zaserwować. Świetnie smakuje z kiełbasą
lub jako baza sosu gulaszowego.

Odpowiednie, duże i wytrzymałe słoje znajdziemy na przykład w PSB Mrówka oraz innych sklepach z podobnym asortymentem.

 

Innym, wyjątkowo ciekawym i efektownym przepisem, są ogórki z papryką.

  • 2 kg ogórków
  • Kolorowa papryka
  • 3 szklanki wody
  • Łyżka cukru
  • ½ szklanki octu
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Ziele angielskie

Ogórki dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w pierścienie, pozbywamy się białych osłonek i nasion. Wkładamy ogórki do słoja lub słojów – do każdego dodając
2-3 pierścienie z papryki na boki. Z wody, cukru, soli, octu i przypraw robimy zalewę. Gotujemy aż do wrzenia, po czym zalewamy warzywa, zakręcamy słój.
Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Dobrej jakości warzywa najłatwiej znaleźć w mniejszych sklepach, typu Biedronka, Delikatesy Centrum czy nawet Simply Market. Pozostaje uzbroić się
w listę zakupów i szykować do gotowania!

 

Kategorie: Poradnik
Tagi: lato, owoce, warzywa, Zdrowie

Obserwuj nas

Więcej wpisów z bloga

Niesamowita akcja w Rossmannie już 16 czerwca
Poradnik
16.06
2021
1209

Niesamowita akcja w Rossmannie już 16 czerwca

Już 16 czerwca w Rossmannie ruszy niesamowita akcja Fiesta.

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!
Poradnik
07.07
2020
1209

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!

Pobierz darmową aplikację Ding i ciesz się promocjami w Twoim telefonie!

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Zobacz wszystkie