Blog - Najnowsze informacje o promocjach


12.07
2012
1209

Owocowy zawrót głowy

Owocowy zawrót głowy

Lipiec to już ta pora, kiedy mamy dostęp do młodych ogórków, cukinii, porzeczek, jagód. Świeże, nagrzane słońcem warzywa i owoce są pyszne i wyjątkowo zdrowe.

 To najwyższa pora, by zacząć robić przetwory!

A tych jest masa. Dżemy, konfitury, sałatki, powidła, całe warzywa – do wyboru, do koloru!

Owoce

Ich słodycz i aromat na pewno poprawią nam nastrój deszczowego, listopadowego wieczoru lub w styczniu, gdy za oknem zimno i śnieży. Przetworów owocowych
jest multum: dżem, powidła, konfitury, kompot, marmolada…

 

Powidła są najbardziej absorbujące z nich wszystkich. Tradycyjne, polskie, pachnące latem, dla wielu z nas są pamiątką wakacji na wsi. Prawdziwe powidła przygotowuje się z bardzo dojrzałych śliwek węgierek przez kilka dni.

Będziesz potrzebować:

- 6 kg węgierek zwykłych, jak najsłodszych (możesz je dostać np. w Carrefourze czy Aldi)

Owoce umyj i wypestkuj. Następnie włóż je do dużego garnka o grubym dnie, nalej odrobinę wody, by owoce się nie przypaliły, i duś pod pokrywką, aż sok zacznie wrzeć (ok. 30 minut). Wiele osób najpierw kroi owoce w paski.

Po półgodzinnym gotowaniu zdejmij przykrywkę i smaż powidła przez 3 dni po 3 godziny. Koniecznie mieszaj i pilnuj garnka, żeby się nie przypaliły. Gorące owoce przełóż do czystych, suchych słoików i od razu zakręcaj.

Konfitury są idealne do herbaty lub suchych ciasteczek. Ich zrobienie, jakkolwiek również czasochłonne, nie jest zbyt skomplikowane. Przykładowy przepis podajemy poniżej.

  • 1 kg truskawek
  • ½ kg cukru
  • szklanka wody

Oczyszczone, umyte truskawki przekroić na pół, zasypać cukrem, odstawić. Po kilku godzinach z cukru i wody ugotować syrop, dodać do niego truskawki. Zagotować. Odstawić na noc. Przez 2-3 dni gotować masę owocową przez kilka minut. Gotowe konfitury przelać do słoików, zakręcić i postawić na kilka minut dnem do góry.

 

Oczywiście można ten przepis modyfikować wedle swoich upodobań. Pyszne są konfitury z obranych śliwek, z dodatkiem wanilii i soku z cytryny. Podobnie spirytusowa, słodka konfitura z płatków róży, zielona agrestowa, ze skórki pomarańczowej, słonecznie brzoskwiniowa… Dowolność jest ogromna!

Bardzo atrakcyjnie wyglądające słoiki, w tym ozdobne, możemy dostać na przykład w Ikei czy E.Leclerc. Będą mogły z powodzeniem zastąpić miseczki i salaterki.

Warzywa

Warzywne przetwory również, wbrew pozorom, mają wiele oblicz. To nie tylko ogórki kiszone czy konserwowe, ale także kolorowe sałatki, przeciery, sosy.
Najbardziej treściwym, a przy tym bajecznie prostym przepisem jest… leczo.

  • 2 kg papryki
  • 2 kg cukinii (bez skórki)
  • 2 kg pomidorów
  • 1,7 kg cebuli
  • Sól, pieprz, koncentrat pomidorowy – do smaku

Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy: paprykę w paseczki, cukinię w kostkę (odrzucamy miękkie środki), pomidory dość drobno,
cebulę – jak do sosu.

Cebulę podduszamy w dużym garnku na oleju, solimy. Dodajemy paprykę, dusimy aż do miękkości. Dodajemy cukinię. Gdy ta stanie się szklista, dodajemy cebulę.
Każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec wszystko musimy dobrze wymieszać i dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego – dla smaku i koloru.

Tak przygotowane leczo przelewamy do słoików i pasteryzujemy w dużym garnku przynajmniej pół godziny. Dzięki temu wytrzyma nawet rok w chłodnym miejscu.
Przed podaniem wystarczy je przyprawić ulubionymi przyprawami – najlepiej ziołami prowansalskimi, czosnkiem, pieprzem – i zaserwować. Świetnie smakuje z kiełbasą
lub jako baza sosu gulaszowego.

Odpowiednie, duże i wytrzymałe słoje znajdziemy na przykład w PSB Mrówka oraz innych sklepach z podobnym asortymentem.

 

Innym, wyjątkowo ciekawym i efektownym przepisem, są ogórki z papryką.

  • 2 kg ogórków
  • Kolorowa papryka
  • 3 szklanki wody
  • Łyżka cukru
  • ½ szklanki octu
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Ziele angielskie

Ogórki dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w pierścienie, pozbywamy się białych osłonek i nasion. Wkładamy ogórki do słoja lub słojów – do każdego dodając
2-3 pierścienie z papryki na boki. Z wody, cukru, soli, octu i przypraw robimy zalewę. Gotujemy aż do wrzenia, po czym zalewamy warzywa, zakręcamy słój.
Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Dobrej jakości warzywa najłatwiej znaleźć w mniejszych sklepach, typu Biedronka, Delikatesy Centrum czy nawet Simply Market. Pozostaje uzbroić się
w listę zakupów i szykować do gotowania!

 

Kategorie: Poradnik
Tagi: lato, owoce, warzywa, Zdrowie

Obserwuj nas

Więcej wpisów z bloga

Czy weganie mogą pić wino?
Poradnik
09.04
2019
1209

Czy weganie mogą pić wino?

Coraz więcej osób deklaruje się jako wegetarianie lub weganie. Są to nawyki żywieniowe oraz styl życia, który może również wpłynąć na wybór wina.

Czytaj więcej »
Inga Więch

Inga Więch

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!
Poradnik
07.07
2020
1209

Aplikacja DING - gazetki promocyjne w Twoim telefonie!

Pobierz darmową aplikację Ding i ciesz się promocjami w Twoim telefonie!

Czytaj więcej »
Promocyjni

Promocyjni

Zobacz wszystkie